Kosten zelfreinigend glas

Het lappen van de ramen is niet ieders favoriete bezigheid. Buiten dat hebben veel mensen hier ook geen tijd voor, vooral als je woning veel ramen heeft. Eén oplossing hiervoor is het inhuren van een glazenwasser. Een andere oplossing is het aanschaffen van zelfreinigend glas. Hier kan je lezen over zelfreinigend glas, de eigenschappen en hoe het werkt, de kosten ervan en tips over hoe je de eindprijs zo laag mogelijk kan houden.

Wat is zelfreinigend glas?

Zelfreinigend glas is een soort glas dat wordt gemaakt door er een minerale coating van hydrofiele en foto katalytische eigenschappen op aan te brengen. Het maakt gebruik van de Uv-stralen van de zon. Als deze op de coating schijnen worden bacteriën en viezigheid afgebroken en weggespoeld door de regen. Omdat de coating ook waterafstotend is, zal het water hier niet op blijven hangen waardoor je altijd helder en schoon glas hebt. Zelfreinigend glas wordt veel toegepast in openbare- en industriële gebouwen, maar je kan het ook prima in je eigen huis gebruiken. Dit kan op plekken waar je niet goed bij kan, maar ook in de badkamer kan het erg functioneel zijn.

Hoeveel kost zelfreinigend glas?

Zelfreinigend glas wordt gemaakt door een bestaande glassoort te bedekken met een speciale coating. Daarom kan je van elk soort glas zelfreinigend glas maken, voor een meerprijs. Deze meerprijs is meestal rond de 20 procent. De volgende tabel geeft de kosten weer van de verschillende soorten dubbel- en hoogrendementsglas, inclusief de prijs om het zelfreinigend te maken. De bedragen zijn exclusief installatie, maar inclusief BTW.

 

Soort glas Prijs per m2 Prijs zelfreinigend Energiebesparing per m2 glas per jaar
Dubbel glas €64 €75 – €80 €7
HR €69 €80 – €85 €9
HR+ €74 €85 – €90 €11
HR++ €79 €90 – €95 €13
HR+++ €115 €135 – €140 €14

 

De voordelen van zelfreinigend glas

Het grote voordeel van zelfreinigend glas, is natuurlijk, dat je het een stuk minder schoon hoeft te maken. Je kan rekenen op vijf keer minder onderhoud dan glas zonder deze coating. Op plekken die moeilijk te bereiken zijn, komt dit glas erg goed van pas, denk hierbij aan koepels, veranda’s en dakramen. De coating vermindert ook aanzienlijk de condensatie op de ramen. Als laatste is het milieuvriendelijker, omdat je geen schoonmaakmiddelen meer nodig hebt. Je kan het glas afnemen met een vochtig doekje en zo het milieu en het geld voor schoonmaakmiddelen besparen.

De nadelen van zelfreinigend glas

Er zijn ook een paar nadelen aan zelfreinigend glas. De eerste is de prijs. Het is duurder dan normaal glas en zeker als je er een groot oppervlak mee wil vervangen ben je aardig wat kwijt. Het onderhoud aan de ramen vermindert, maar het wordt niet helemaal weggenomen. Af en toe zal je nog moeten boenen. En ook zal de werking van het zelfreinigende glas na verloop van tijd afnemen, zodat je op een gegeven moment toch alle ramen weer zal moeten gaan lappen.

De installatie

Behalve de kosten voor het glas zelf, krijg je ook te maken met de kosten van de glaszetter. Deze is meestal tussen de €40 – €70 en hangt af van factoren zoals de voorrijkosten, de bereikbaarheid van de ramen, eventuele steigerhuur, de arbeidsintensiteit en de mankrachten die nodig zijn. Het wordt niet aangeraden het installeren van glas zelf te doen. Dit is te specialistisch en ook gevaarlijk omdat je met breekbaar en scherp materiaal werkt.

Hou de kosten laag

Heb je besloten een glaszetter in handen te nemen voor je klus en je wilt een aantal ramen vangen door zelfreinigend glas, dan kom je voor een groot aantal uitgaven te staan. Al met al kan de prijs flink oplopen. Hier kan je lezen hoe je deze toch laag kan houden.

  • BTW: besluit je om hoogrendementsglas te installeren, dan betaal je op de arbeidskosten in plaats van 21 procent, maar 6 procent BTW. Over het materiaal wordt wel volledig belasting betaald.
  • Subsidies: wederom als je hoogrendementsglas plaatst, kan je in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidies. Het is zeker de moeite waard om te zien of jouw gemeente hier geld voor heeft weggelegd. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning. Hier kom je echter alleen voor in aanmerking als je twee of meer energiebesparende maatregelen treft.
  • Kies een regionale glaszetter: en bespaar op de voorrijkosten. Ook heb je zo alle nodige plaatselijke connecties in huis die de glaszetter tot nu toe heeft opgebouwd.
  • Hoe groter hoe goedkoper: probeer de glaszetter zo veel mogelijk van de klussen die je rondom je huis nog wilt doen te geven. Vraag ook aan de buren of ze geïnteresseerd zijn in nieuw glas. Hoe groter de klus is die je aan kan bieden, hoe gunstiger de glaszetter de prijs kan maken.

Onze vergelijkingstool helpt mee

Een andere manier om de kosten van je nieuwe zelfreinigende glas te verminderen is door alle mogelijkheden te onderzoeken die je hebt. Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en krijg in een korte tijd een aantal offertes in je inbox van glaszetters in jouw regio. Deze kan je met elkaar vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn, zonder dat je enige verplichting hebt. Zo kan je op een rustige manier en in je eigen tijd kijken wat er voor jou mogelijk is en tot de juiste beslissing komen wat betreft je zelfreinigende glas.

Wat kost een glaszetter precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.