Kosten brandwerend glas

Brandwerend glas vind je vaker in openbare gelegenheden dan in particuliere huizen. Denk aan scholen, hotels en ziekenhuizen die glas gebruiken zodat het vuur zich minder snel kan uitbreiden. Ook in je eigen woning is het mogelijk om brandwerend glas te plaatsen en heb jij hier redenen voor, dan ben je vast geïnteresseerd in de prijs. Hier kan je lezen over de kenmerken en vereisten van brandwerend glas, hoeveel je ervoor betaalt en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

Kosten brandwerend glas

Brandwerend glas is te krijgen in verschillende kwaliteiten. Deze kan je onderscheiden door de prijs, maar ook door normen en eisen waar het glas aan moet voldoen. Deze kan je vinden bij de aankoop van het glas. De tabel die volgt geeft de kosten weer van brandwerend glas, inclusief BTW, maar exclusief montage.

 

Soort glas Prijs per vierkante meter
Brandwerend glas €250 – €500

 

Wat is brandwerend glas?

Brandwerend glas wordt ook wel brandvertragend glas genoemd. De prijzen lopen uiteen en reflecteren de kwaliteit en doeltreffendheid van het glas aardig goed. Bij brand zal brandwerend glas er langer over doen om uit elkaar te vallen als het wordt blootgesteld aan extreme hitte. Daardoor duurt het langer voordat vlammen en rook de ruimte door kunnen en is het mogelijk een veilige route te organiseren voor mensen die zich op dat moment nog in het gebouw bevonden. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de brand kan worden weerstaan.

De voordelen van brandwerend glas

Behalve de brandwerende voordelen, is brandwerend glas in veel verschillende soorten en combinaties te krijgen. Zo kan je brandwerend gehard-, isolatie-, gelaagd- en draadglas vinden zodat je niet alleen brand, maar ook inbrekers buiten laat. En je hoeft niks in te leveren op de isolatiewaarde van je ramen. Brandwerend glas is dus in vele situaties inzetbaar, zowel binnen als buiten, waardoor het een erg veelzijdig glas is. En in sommige gevallen zal door de installatie je verzekeringspremie naar beneden gaan.

De wettelijke kwaliteitsnormen

Brandwerend glas is een duur glas dat aan een groot aantal kwaliteitsnormen moet voldoen van zowel de brandweer als de overheid. Deze worden ook regelmatig gecontroleerd en het heeft dus zeker nut om deze te bekijken voordat je je glas aanschaft. Er zijn drie kwaliteitsnormen, genaamd NEN 6068, NEN 6069 en NEN-EN 13502-2 waar het glas aan moet voldoen.

  • NEN 6068: deze norm bepaalt de weerstand van het glas tegen het over- en doorslaan van de brand.
  • NEN 6069: deze norm beproeft en classificeert de brandwerendheid van verscheidene materialen.
  • NEN-EN 13502-2: deze norm geeft de brandclassificatie van materialen aan.

 

Wettelijke eisen

Van deze waarden zijn drie wettelijke eisen samengesteld waaraan brandwerend glas moet voldoen, namelijk E, EW en EI.

  • E: stabiliteit, ook wel vlamdichtheid genoemd. Deze eis bepaalt dat het glas niet uit elkaar mag vallen tijdens brand.
  • EW: vlamdichtheid (stabiliteit) en stralingsbeperking. Deze eis bepaalt dat het glas grote temperatuurstijgingen tegen kan houden.
  • EI: vlamdichtheid (stabiliteit) en temperatuur van het glas tot 140 graden Celsius. Deze eis bepaalt dat er geen vlammen en rook door het glas en de naden kan gaan.

 

Wil je brandwerend glas aanschaffen, controleer dan dat het getest is door TNO en dat er een testrapport aanwezig is. Samen met deze normen en eisen wordt er vaak een tijdslimiet aan het glas toegewezen. Hoe hoger deze tijdslimiet, hoe langer het glas de brand kan weerstaan, hoe beter de kwaliteit en hoe duurder het glas. De daarom heb je matig brandwerend glas al vanaf €250 terwijl het beste glas wel €500 kan kosten per vierkante meter.

Kosten besparen op je brandwerende glas

Kies je brandwerend glas, dan weet je waarschijnlijk al dat je veel geld kwijt zal zijn. Hoeveel hangt af van de brandwerende kwaliteiten. Waarschijnlijk weet je ook al welke soort glas je wilt en is dit niet een punt waarop je geld wilt of kan besparen. Toch is het mogelijk om de prijs voor het installeren van het glas zo laag mogelijk te houden.

  • Kies een lokale glaszetter: de prijs voor het installeren van brandwerend glas kan hoog oplopen, omdat het een specialistische klus is die niet verkeerd mag gaan. Daarom kan je rekenen op zeker €100 per vierkante meter of zelfs meer. Een gedeelte van deze prijs wordt bepaald door de voorrijkosten. Door een glaszetter te kiezen die dicht bij je gevestigd is, zorg je ervoor dat je geen of nauwelijks voorrijkosten zal hebben.
  • Een grote klus is goedkoper: als je ook andere werkzaamheden hebt voor de glaszetter, kan je door een grotere klus aan te bieden een lagere gemiddelde prijs onderhandelen. Vraag ook aan de buren of zij geïnteresseerd zijn. Hoe meer werk de glaszetter heeft, hoe efficiënter hij te werk kan gaan en hoe gunstiger de prijs.

Vergelijk offertes en begrijp je opties

Voordat je aan een klus begint is het altijd verstandig om goed te weten wat de opties zijn. Dit kan je doen door offertes op te vragen van de glaszetters in je regio en deze te vergelijken op kwaliteit, service en prijs. Wij kunnen je hierbij helpen zonder dat je jezelf ergens toe verplicht. Onze vergelijkingstool kan in een korte tijd een aantal offertes voor je zoeken, van glaszetters uit jouw buurt. Het enige dat je ingeeft zijn de specificaties van het project en je postcode. De offertes kan je vervolgens met elkaar vergelijken zodat je een weloverwogen beslissing kan maken wat betreft het installeren van jouw brandwerende glas.

Wat kost een glaszetter precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.