Informatie en advies over glas
Gratis en vrijblijvend

Hoogrendementsglas is een soort van dubbel glas met betere isolatie. Dit komt doordat in de spouw tussen de twee glasplaten een edelgas wordt gespoten en/of een metalen coating wordt geplaatst. Hierdoor isoleert hoogrendementsglas beter dan gewoon dubbel glas. Tegenwoordig gebruiken glaszetters al bijna niks anders meer. Hier kan je lezen over hoogrendementsglas en de kosten ervan, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is dus een soort dubbel of triple glas dat minder warmte doorlaat dan standaard dubbele beglazing. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas en dit wordt bepaald door de isolatiewaarde. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe duurder het glas, maar hoe meer je bespaart op de stookkosten. Er is ook triple glas, de best isolerende soort hoogrendementsglas die bestaat uit drie glaslagen en twee spouwen.

Hoeveel kost hoogrendementsglas?

Het aanschaffen en plaatsen van hoogrendementsglas is niet goedkoop, maar door een investering te doen, kan je dit geld terugverdienen met de stookkosten die je bespaart. Bovendien is hoogrendementsglas per vierkante meter niet veel duurder dan standaard dubbel glas. Hier kan je zien hoeveel je betaalt voor het glas, de installatie, wat de isolatiewaardes zijn en hoeveel je kan verwachten terug te verdienen.

 

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Dubbel glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14
Glaszetter €40 – €70 per vierkante meter

 

De U-waarde

De isolatiewaarde van het glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Dit wordt ook weleens omschreven als W/m2K (watt per vierkante meter Kelvin) en hoe lager deze waarde hoe beter de isolatie. De U-waarde wordt berekend door het verschil in temperatuur te meten tussen de binnen- en de buitenkant van het raam waardoor je weet hoeveel warmte verloren gaat. Over het algemeen wordt HR++ glas het meeste gebruikt omdat dit de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft. Een gemiddelde eengezinswoning kan per jaar tussen de €250 en €300 besparen op de energierekening door dubbel glas te vervangen door HR++ glas.

 

De kosten van de glaszetter

Behalve het soort glas dat je kiest, zijn er ook de kosten van de glaszetter. Deze zijn tussen de €40 en €70 per vierkante meter glas dat hij plaatst. De variatie hangt af van de voorrijkosten, de eventuele steigerhuur, de moeilijkheidsgraad van de klus en de bereikbaarheid van de kozijnen. Het wordt niet aangeraden het zetten zelf te doen, vooral niet bij hoogrendementsglas. Dit kan namelijk de kracht, de isolatiewaarde en de levensduur van het glas negatief beïnvloeden als het niet goed gebeurd. Bovendien heeft de glaszetter alle speciale gereedschappen die nodig zijn voor het uitvoeren van de klus en zullen er over het algemeen minder ongelukken gebeuren waardoor je minder geld kwijt bent aan de materialen.

Steun van de overheid

De overheid probeert mensen de isolatieglas plaatsen financieel te steunen met een aantal maatregelen. Zo is de BTW op de arbeidskosten in plaats van 21 procent, maar 6 procent. Dit wordt meteen door de glaszetter verrekend op de eindfactuur. Ook zijn er vaak regionale potjes beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Dit verschilt per regio, dus het kan zeker de moeite waard zijn dit uit te zoeken. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning. Hier kom je voor in aanmerking als je twee of meer energiebesparende werkzaamheden uitvoert en het plaatsen van hoogrendementsglas is hier één van. Je kan met deze subsidie wel tot 20 procent terugkrijgen op de totaalkosten.

Hou de kosten laag

Door een aantal keuzes te maken kan je de totaalkosten van de klus zo laag mogelijk houden.

  • Kies een regionale glaszetter: zo kan je de voorrijkosten vermijden of zo laag mogelijk houden. Dit scheelt voor langdurige klussen soms een flink bedrag. Ook heb je zo meteen alle professionele regionale kennis en contacten in huis.
  • Kwantumkorting: door de glaszetter een grotere klus aan te bieden, kan hij efficiënter werken en een lagere gemiddelde prijs realiseren. Spreek dus met de buren en als die ook hoogrendementsglas willen plaatsen, kan je overwegen de klus door dezelfde glaszetter te laten doen.
  • Doe een gedeelte zelf: spreek met de glaszetter en vraag hem of je kan helpen. Zo is er het voorbereidende werk wat je kan doen zodat ze meteen bij aankomst aan de slag kunnen en eventueel kan je helpen opruimen tijdens en na de klus.

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar nog meer

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je nog meer geld besparen op de totale kosten van de klus. Wij kunnen je helpen aan een aantal offertes van glaszetters uit jouw regio en het enige dat je hoeft in te vullen is je postcode en de specificaties van de klus. Deze offertes kan je vervolgens met elkaar vergelijken op factoren zoals prijs, kwaliteit en service. Zo weet je precies wat er in jouw regio wordt aangeboden en kan je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw specifieke klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9.0:

Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,