Informatie en advies over glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Om de levensduur van je glas te verlengen heeft het af en toe onderhoud nodig. Dit is niet veel, en je kan het zelf doen, maar het is wel belangrijk. Er zijn vier dingen die je kan doen, namelijk de ramen schoonhouden, het onderhouden van het verf- en kitwerk, het onderhouden van eventuele scharnieren en zorgen dat er nog voldoende ventilatie aanwezig is. Hier kan je lezen hoe je dit doet, hoe vaak je dit moet doen, wat de eventuele alternatieven zijn en hoeveel je betaalt voor zelfreinigende beglazing.

Was je ramen minstens twee keer per jaar

Het lappen van de ramen is niet ieders favoriete bezigheid. Maar de grootste oorzaak van beschadigde ramen en kozijnen is vuil en schimmel. Schone kozijnen ziet er niet alleen verzorgder uit, het beschermt je verf- en kitwerk en de ventilatieopeningen blijven vrij. Bovendien zijn ramen gevoelig voor schimmels omdat daar veel condensatie plaatsvindt. Deze schimmels kan je het beste meteen verwijderen omdat ze andere langdurige schade aan zullen richten aan je constructie. Door twee keer per jaar je ramen te lappen, verminder je deze risico’s aanzienlijk.

Inspecteer en repareer je verf- en kitwerk één keer per jaar

Verf- en kitwerk beschermt je kozijnen en ramen van vocht. Vocht is erg slecht voor de levensduur van je ramen. Inspecteer dit minstens één keer per jaar en repareer het, werk het bij of breng het volledig opnieuw aan. Verf zorgt er vooral bij houten kozijnen voor dat vocht niet naar binnen kan en dat ze niet kunnen rotten. Doe je dit goed, dan bespaar je honderden euro’s die je anders kwijt zou zijn aan het plaatsen van een nieuw kozijn.

Inspecteer, reinig en olie je scharnieren twee keer per jaar

Als je ramen of deuren klemmen, stroef draaien of niet goed afsluiten kan dit lekkage of verdere beschadiging veroorzaken. Je kan dit voorkomen door de scharnieren, deurkrukken, hefboompjes en sloten te controleren en waar nodig te reinigen, oliën en bij te stellen. Lopen de ramen weer soepel, dan hoef je ze niet te forceren en kan er geen water meer naar binnen komen. Een zachtaardige behandeling zal de levensduur verlengen.

Ventilatie

Dubbele beglazing heeft ventilatie nodig. Dit is om overtollig vocht in de ramen te vermijden en zo nodig af te voeren. De meeste ramen hebben hier ventilatieopeningen voor en deze bevinden zich vaak aan de buitenkant van het raam of het kozijn bij de glaslatten. Het is belangrijk deze goed schoon te houden en stofvrij. Dit kan je simpelweg doen met de stofzuiger voordat je het glas reinigt.

 

Een onderhoudscontract

Deze vier handelingen zijn makkelijk zelf te doen, maar sommige mensen kiezen ervoor om die via een onderhoudscontract met een glaszetter te regelen. Hier zitten veel voordelen aan, zoals de zekerheid dat het altijd op tijd en professioneel gebeurt en dat je zelf tijd over houdt voor de dagelijkse gang van zaken. De kosten hiervoor hangen af van de regelmaat van het onderhoud, het oppervlak en de materialen. Houten kozijnen zullen aanzienlijk duurder zijn, maar hebben dit ook harder nodig. Je kan het beste met je glaszetter tot een overeenkomst komen specifiek voor jouw situatie, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van je ramen en kozijnen.

Zelfreinigend glas

Als je geen tijd hebt voor onderhoud, of je hebt een hekel aan ramenwassen, dan kan je ook zelfreinigend glas installeren. Als prijsindicator kan je aanhouden dat dit 20 procent extra kost op de prijs van het glas van jouw keuze. Dit glas wordt uitgerust met een zelfreinigende coating wat op elk soort isolatieglas kan worden aangebracht. Zo ben je minder tijd kwijt om de ramen te wassen, kan je genieten van schonere ramen en dus meer lichtinval, zal je condens sneller verdwijnen, heb je lagere onderhoudskosten en minder schoonmaakmiddelen nodig.

Bespaar geld op je onderhoud

Doe je regelmatig onderhoud, dan zal je hier minimaal geld aan hoeven te besteden, omdat de levensduur van je ramen en kozijnen hier aanzienlijk mee wordt verlengd. Het geld dat je betaalt voor de onderhoudsmaatregelen is een stuk lager dan het geld dat je zal moeten betalen om je kozijnen en ramen te vervangen. Daarom is onderhoud het beste wat je kan doen voor je ramen en kozijnen, zodat je er nog een lange tijd van kan genieten.

Gebruik onze vergelijkingstool

Heb je toch een grote klus aan je ramen, dan kan je altijd gebruik maken van onze vergelijkingstool om hier geld op te besparen. De beste manier om een klus voor te bereiden is door het vergelijken van offertes en de tool kan je daar mee helpen. Geef ons een omschrijving van je project en je locatie en de tool gaat doelgericht op zoek naar glaszetters en bedrijven in jouw omgeving. Deze offertes kan je vervolgens vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn, zoals prijs, kwaliteit en service. Zo kom je tot een weloverwogen beslissing wat betreft het onderhoud van jouw glas en kozijnen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,