Informatie en advies over glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
glaszetter

Ben je van plan je ramen te vernieuwen, dan komt er een boel op je af. Zo is er het materiaal, de montage en het glas waar je rekening mee moet houden. Al deze beslissingen hebben invloed op de prijs en het uiterlijk van je huis. Hier kan je lezen hoeveel je betaalt voor nieuwe ramen, welke factoren de prijs beïnvloeden en hoe je de uiteindelijke kosten zo laag mogelijk kan houden.

De kosten van nieuwe vaste ramen

Ten eerste de kosten. In de tabel die volgt vind je de prijzen voor nieuwe vaste ramen per materiaal. Het meest gangbaar zijn kunststof, hout en aluminium. De bedragen geven de kosten weer per vierkante meter inclusief isolatieglas en BTW, maar exclusief montage.

Materialen vast raam Gemiddelde prijs per vierkante meter
Kunststof €95 – €195
Hout €145 – €245
Aluminium €245 – €345

Het materiaal

Zoals bovenstaande tabel aangeeft, beïnvloedt het materiaal de prijs van je nieuwe ramen. Kunststof is het goedkoopste materiaal, met vele goede kanten. Zo kan je het in allerlei kleuren krijgen, heeft het nauwelijks onderhoud nodig en isoleert het erg goed. Een nadeel van kunststof is dat het niet over te schilderen is, dus zo lang je de ramen hebt, zit je vast aan de kleur. Ook vinden veel mensen dat het karakter mist. Deze twee nadelen zijn op te lossen met hout. Dit materiaal is iets duurder, maar je kan de kleur veranderen wanneer je wil en het geeft je ramen een authentiek uiterlijk. Hout isoleert ook goed, en is sterk, maar heeft wel veel onderhoud nodig. Aluminium is het duurste materiaal, maar is sterk en gaat erg lang mee. In tegenstelling tot hout is aluminium geschikt voor huizen met een moderne uitstraling. Aluminium kan tegenwoordig ook erg goed worden geïsoleerd.

Het glas

De volgende keuze is het glas. Als je van plan bent meerdere vaste ramen te vervangen en je huis beter te isoleren, dan is isolatieglas zeker de juiste keuze. Vervang je maar één vast raam, dan kan je misschien hetzelfde glas kiezen als wat je andere ramen hebben. Het beste isolatieglas is hoogrendementsglas en dit kan je krijgen in verschillende classificaties. Hoe duurder het glas, hoe beter de isolatie en hoe minder warmte het doorlaat. Toch is hoogrendementsglas niet erg veel duurder dan dubbel glas en zal je een verschil merken op je energierekening als je je dubbele beglazing hiervoor vervangt. De tabel die volgt geeft de kosten weer per vierkante meter glas, inclusief de isolatiewaarden en de gemiddelde besparing per vierkante meter.

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Dubbel glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14

De montage

Ook voor de montage moet je extra betalen. Voor vaste ramen is dit niet erg ingewikkeld en dus goedkoper dan voor bijvoorbeeld een draai-kiepraam. Ook verschilt de prijs per materiaal, aluminium is duurder om te installeren dan kunststof. Hier kan je de kosten vinden voor het installeren van je vaste raam, per materiaal en per vierkante meter, inclusief BTW.

Materiaal vast raam Prijs van het raam Installatieprijs Totale kosten
Kunststof €95 – €195 €100 – €200 €195 – €395
Hout €145 – €245 €150 – €250 €295 – €495
Aluminium €245 – €345 €350 – €450 €595 – €795

Manieren om de kosten laag te houden

Al met al is het laten installeren van nieuwe vaste ramen dus niet goedkoop, vooral niet als je meer dan één raam laat vervangen. En elke beslissing die je maakt, heeft invloed op de uiteindelijke prijs. Hier kan je lezen hoe je deze prijs zo laag mogelijk houdt.

  • Kies een lokaal installatiebedrijf: vooral als het een grote klus betreft, want zo bespaar je op voorrijkosten. Ook steun je de regionale economie en weet je dat de vakman de juiste connecties en kennis heeft van de regio indien nodig.
  • Vraag de buren: zo maak je kans op kwantumkorting. Hoe groter de klus die je aanbiedt, hoe gunstiger de gemiddelde prijs. Willen de buren ook nieuwe ramen, dan kan je overwegen samen naar hetzelfde bedrijf te gaan.
  • Isolatie: op de lange termijn zal je geld besparen als je kiest voor goed isolerende ramen. Vervang je al je dubbele glas voor HR++ glas, dan kan dat per jaar tot €300 besparen op de stookkosten. Je moet dit echter wel consequent in je hele huis doen, anders raak je de warmte die je ergens binnen houdt ergens anders weer kwijt. Bovendien betaal je maar 6 procent belasting over de arbeidskosten als je hoogrendementsglas laat plaatsen.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool, kan je nog meer besparen op je totale kosten. Je vult je postcode en de specificaties van de klus in, en de tool zal je binnen een korte tijd kunnen verschaffen van offertes van installatiebedrijven in jouw omgeving. Deze kan je vervolgens vergelijken op aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn en zo tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw nieuwe ramen.

Gerelateerd:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,