Informatie en advies over glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
glas plaatsen woonkamer

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door een pandemie, waarin het COVID-19 virus hoogtij vierde. De internationale lockdowns zorgen voor veel verlies van banen en faillissementen van bedrijven. Geen enkele branche bleef onaangetast door de coronacrisis. Zo ook de glasbranche. Welke gevolgen de pandemie heeft gehad voor de glaszettersbranche zal in dit artikel kort uiteengezet worden.

De levering van glas door het buitenland

Nederland is voor een groot deel afhankelijk geworden van het buitenland voor de levering van vakglas, zoals isolatieglas. Vijftig procent wordt nog maar in Nederland geproduceerd en de andere vijftig procent over de landsgrenzen heen. West-Europa is voldoende capabel om aan de vraag naar vakglas en isolatie te voldoen, maar er is gebleken uit onderzoek dat de komende weken deze levering van glas uit het buitenland toch moeilijker zal worden. De oorzaak hiervan is dat de onderdelen voor de productie van het glas en de onderdelen voor de bewerkingsmachines van glas uit het buitenland komen, waar reeds een aantal fabrieken gesloten zijn of in afgesloten gebieden zich bevinden. Er zijn nog geen signalen afgegeven dat de levering bemoeilijkt gaat worden, maar wanneer de veiligheidsmaatregelen om Coronabesmettingen tegen te gaan in de komende weken weer aangescherpt gaan worden, kan dit wel het geval zijn.

De plaatsing van glas is gewoon toegestaan

Er vindt steeds meer een tekort plaats aan bepaalde bouwmaterialen. Bouwplaatsen waar dit het geval is, zijn ook tot nader order stil gelegd. Glasleveranciers en glaszetters krijgen hierdoor geen levering van nieuwe glasplaten. Het plaatsen van glas bij particulieren mag wel, wanneer de voorzorgsmaatregelen van het RIVM worden nageleefd. Door de coronacrisis is deze groep mensen echter sneller geneigd om bouwwerkzaamheden uit te stellen tot nader order.

Het besmettingsgevaar beperken bij bezoeken

Als je verkouden bent met klachten, zoals hoesten, niezen en/of koorts, dan moet je reeds ingeplande afspraken met een glaszettersbedrijf uitstellen tot minimaal twee weken. Voor de zekerheid zullen de glaszetters zelf bij een huisbezoek ook vragen of je last hebt van verkoudheidsklachten. Bij constatering hiervan, dan wordt de afspraak op kantoor minimaal twee weken uitgesteld in overleg met jou als klant.

Heb je een afspraak op het kantoor?

Heb je een afspraak met een glaszettersbedrijf gemaakt op kantoor, dan moet je je aan de door het RIVM opgestelde maatregelen houden. Zo worden er geen handen meer geschud en houd je anderhalve meter afstand van medewerkers en andere klanten. Bij verkoudheidsklachten mag je niet langskomen, maar maak je een belafspraak of zend je een e-mail. Vragen of opmerkingen kun je sowieso beter plaatsen online of via een belafspraak. Bij drukte aan de balie wacht je buiten. Betalingen aan de balie moeten zoveel mogelijk met pin voldaan worden.

Verdere activiteiten in de glaszettersbranche

Geplande cursussen zijn afgezegd, maar in de verdere dienstverlening van een glaszetter verandert slechts weinig. Inspecties worden uitgevoerd, je krijgt glasadvies en er worden glasdikteberekeningen gemaakt. Bij dergelijke werkzaamheden op locatie worden wel de RIVM richtlijnen in acht genomen, zoals afstand houden en handen ontsmetten voor opmeten. De showrooms zijn wel tijdelijk gesloten en het afhalen van glas gebeurt alleen nog maar op afspraak.

Heb je nog wel garantie op je glas?

De garantievoorwaarden blijven gewoon hetzelfde. Bij dubbelglas heb je bijvoorbeeld tien jaar garantie. Gaat het glaszettersbedrijf waar je het glas gekocht hebt failliet door de coronacrisis, dan kun je je beroepen op de fabrikant. Houd hierbij wel rekening dat de garantie alleen geldt op de materiaalkosten. Moet je kortom glaszetters inhuren om je nieuwe glas te plaatsen, dan zijn de voorrijkosten en arbeidskosten voor eigen rekening.

Anti-Corona schermen van glas

In deze onzekere tijden is het niemand vreemd: de spatschermen gemaakt van plexiglas aan de kassa’s van veel winkels. Plexiglas heeft echter een aantal grote nadelen: het is niet brandveilig, het is niet krasvast en het is moeilijk schoon te maken. Daarom experimenteren een aantal glaszetbedrijven met het ontwikkelen van spatschermen van glas, omdat glas een hygiënischere, veiligere en duurzamere oplossing is dan plexiglas of plastic zeilen. Een glasscherm kan op meerdere wijzen worden samengesteld, waarbij de schermen op maat gemaakt worden voor een bedrijf.

1 reactie “Coronacrisis en glaszetters”

  1. Ik heb ook gemerkt dat de leveringen van glas de laatste jaren erg lang duurde. Wij hebben ook een tafel met geslepen tafelblad gekocht en het duurde lang voordat deze geleverd werd. Het is natuurlijk jammer wanneer je afhankelijk bent van leveringen uit het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,