Informatie en advies over glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
glas plaatsen woonkamer

zzIs het tijd om je ramen te vervangen, dan ben je vast benieuwd naar hoeveel je hier ongeveer voor zou moeten betalen. Het plaatsen van nieuw glas is geen goedkope uitgave, maar het voordeel is wel dat je, door een beter isolerend glassoort te plaatsen, ook jaarlijks kan besparen op de stookkosten. Hier kan je lezen over de verschillende glassoorten die tot je beschikking staan, de factoren die invloed hebben op de prijs van het plaatsen ervan en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

De algehele kosten

De kosten die je hebt voor het plaatsen van het glas, worden bepaald door het materiaal, de arbeidskosten en de besparing die je zal hebben op de energierekening. De volgende tabel geeft de gemiddelde prijzen van deze uitgaven weer, inclusief BTW.

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Dubbel glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14
Glaszetter €40 – €70 per vierkante meter

Het soort glas

Op dit moment wordt in Nederland het meeste gewerkt met hoogrendementsglas. Dit is een soort dubbel glas, maar met een betere isolatiewaarde. Dit wordt gedaan door een laag metaal aan te brengen in de lege ruimte tussen de twee glasplaten. Deze lege ruimte bij sommige soorten hoogrendementsglas worden gevuld met een edelgas, waardoor een nog betere isolatie wordt bewerkstelligd. Hoe beter de isolatie, hoe duurder het glas per vierkante meter, maar hoe hoger ook de besparing. Welk soort geschikt voor jou is hangt af van je budget en de algehele isolatiewaarde van je huis, maar over het algemeen wordt HR++ glas gezien als het glas met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

De U-waarde

De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in de U-waarde of in W/m2K. Dit staat voor Watt per vierkante meter Kelvin. De waarde wordt berekend door het verschil te meten tussen de temperatuur aan de buitenkant van het glas en aan de binnenkant van het glas. Hoe lager dit verschil, hoe minder warmte er verloren gaat. HR+++ glas verliest dus nauwelijks warmte.

 

De kosten van de glaszetter

De glaszetter berekent een bedrag tussen de €40 en €70 per vierkante meter glas dat hij zet. Het is niet aan te raden om dit zelf te doen. Verkeerde plaatsing kan de isolatiewaarde, de kracht en de levensduur van het glas negatief beïnvloeden. De prijs die de glaszetter zal vragen, hangt af van een aantal factoren. Zo zijn er de voorrijkosten, het wel of niet huren van een steiger, de arbeidsintensiviteit, de ingewikkeldheid van de klus of de bereikbaarheid van de locatie. De prijs wordt van tevoren met je overlegd zodat je precies weet waar je aan toe bent voordat de glaszetter aan de klus begint.

De besparing

In de tabel kan je ook aflezen hoeveel je zal besparen per vierkante meter glas dat je vervangt. Het is belangrijk dit bij je berekening te betrekken. Zo kan je weten hoe snel je je investering zal hebben terugverdiend. Over het algemeen zal dit tussen de 6 en 7 jaar zijn. Een gemiddelde eengezinswoning kan erop rekenen om tussen de €250 en €300 per jaar te besparen door het dubbele glas te vervangen door hoogrendementsglas.

Steun van de overheid

Omdat je een energiebesparende maatregel uitvoert, wil de overheid graag helpen met de financiën hiervoor. Daarom is er ten eerste een lagere BTW op de arbeidskosten van het plaatsen van hoogrendementsglas. In plaats van 21 procent betaal je maar 6 procent en dit wordt door de glaszetter op de eindfactuur verwerkt. Voor de materialen betaal je wel volledig belasting. Verder zijn er soms regionale subsidies beschikbaar, maar dit verschilt per gemeente. Het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning, maar om hiervoor in aanmerking te komen moet je twee energiebesparende maatregelen uitvoeren.

Duurzaam verder? Kies voor PV panelen. Bekijk hier de prijs van zonnepanelen.

Hou de kosten laag

De prijs voor nieuw glas is niet goedkoop. Per vierkante meter ben je zo €130 – €140 euro kwijt. Hier volgen een aantal tips waarmee je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kies een lokale glaszetter: zo heb je geen of minimale voorrijkosten. Vooral voor langdurige klussen kan dit verschil maken. Behalve dit heb je meteen de nodige regionale contacten en kennis tot je beschikking en steun je de plaatselijke economie.
  • Spreek met de buren: als de buren ook geïnteresseerd zijn in het vervangen van hun glas, kan je dit bij dezelfde glaszetter laten doen. Omdat jullie een groter oppervlak aanbieden, kan de glaszetter efficiënter te werk gaan en een gunstigere prijs berekenen.
  • Doe een gedeelte zelf: het plaatsen van het glas is niet aan te raden om zelf te doen, maar je kan wel met de glaszetter praten en vragen hoe je kan helpen. Denk hierbij aan voorbereidend werk of het opruimen tijdens en na de klus.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je nog meer besparen op de kosten van je nieuwe glas. Je verplicht jezelf nergens toe, maar door je postcode en de gegevens van je klus in te vullen kan de tool je binnen een korte tijd helpen aan een aantal offertes van glaszetters uit jouw regio. Deze kan je vervolgens vergelijken op punten die voor jou relevant zijn, zodat je de beste beslissing neemt wat betreft jouw nieuwe ramen.

Bekijk ook:

Glaszetter prijzen
Dubbelglas
Kosten per m2
Kosten glasschade
Kosten per uur
Kosten HR+ glas
Offertes

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,