Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer, de trein, vliegtuigen, scholen, fabrieken, feit is dat geluid en lawaai altijd aanwezig zullen blijven in ons dagelijks leven. Hou je wel van je eigen rust en wil je liever ontspannen in je eigen woning? Dan kan je profiteren van de vele voordelen van geluidsisolerend glas voor je woning. Maar wat zijn nou precies de voordelen van het aanschaffen van geluidsisolerend glas? Ga verder met lezen om het te weten.
Inhoudsopgave
Wat is geluidsisolerend glas?
Geluidshinder is een vervelende zaak en een belangrijke stress-factor in ons leven aangezien we volgens onderzoek minstens 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Zeker na de Corona crisis, waarbij de meeste mensen automatisch meer thuisblijven. Om het hinderlijke lawaai van buitenaf ook echt buiten te houden is het aanschaffen van geluidsisolerend glas een uitstekend idee. Hoe meer geluid er rondom je woning is, des te meer nut het heeft om geluidsisolerende glazen te kopen. Geluidsisolerend glas lijkt op HR glas maar er zit in plaats van een laag gas tussen de lagen glas zit er een laag folie met die zorgt voor een geluiddempende werking. Daarnaast tref je verschillende glasdiktes aan om het geluid nog meer af te weren. Je kunt geluidsisolerend glas aanschaffen voor binnen maar ook buiten je woning en wordt ook wel geluidswerend glas of akoestisch glas genoemd.
De kosten van geluidsisolerend glas
Hoeveel je gaat betalen voor het aanschaffen van geluidsisolerend glas voor je woning is afhankelijk van verschillende factoren. Zo dien je te kijken naar het soort glas en naar de desbetreffende situatie binnen en rondom de woning. Schaf je standaard geluidsisolerend dubbel glas aan? Dan kan je rekenen op gemiddeld 45 per m2. Neem je een glas dat wat dikker is? Dan betaal je rond de 100 of 125 per m2.
Geluidsisolerend glas voor binnen en buiten
Als je je wooncomfort wilt waarborgen door hinderlijk lawaai zoveel mogelijk buiten te houden, dan is standaard dubbel glas niet voldoende. Hoe meer lawaai er van buitenaf komt, des te hoger de isolatiewaarde van het glas zou moeten zijn. De meeste mensen schaffen geluidsisolerend glas aan voor buiten, voornamelijk voor gevels, ramen en deuren. Maar er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen om binnenhuis geluidsisolerend glas aan te brengen, vooral bij schuifpuien en scheidingswanden.
De voordelen van geluidsisolerend glas
Geluidsisolerend glas heeft verschillende goede kanten wat het gebruik ervan zeer aantrekkelijk maakt, vooral in de drukte van de stad. De verschillende voordelen van het aanschaffen van geluidsisolerend glas zijn als volgt:
Betere bescherming bij ongevallen
Indien je glazen breken, dan biedt geluidsisolerend glas een betere bescherming aangezien het gebroken glas blijft vastkleven aan de folie.
Waardevermeerdering van je pand
Door het aanbrengen van geluidsisolerend glas gaat de waarde van je woning omhoog. Het aanschaffen van geluidsisolerend glas kun dus worden gezien als een investering in de toekomst.
Betere isolatie met geluidsisolerend glas
Geluidsisolerend glas verbetert de thermische isolatie zonder dat de natuurlijke inval beperkt hoeft te worden. Door het verhogen van de isolatiewaarde stijgt het wooncomfort in je huis. Geluidsisolerend glas houdt lawaai 2 tot 3 keer beter buiten vergeleken met dubbelglas en tot wel 4 tot 5 keer beter dan standaard enkel glas.
Verhoogd akoestisch comfort
Door hinderlijke geluiden en lawaai van buitenaf te dempen creëer je een beter akoestisch comfort vergeleken met traditioneel dubbele beglazing. Het geluid wordt namelijk flink gereduceerd.
Meer rust en ontspannen
Aangezien het geluid van buiten sterk wordt verminderd zal je meer rust ervaren in je woning waardoor je beter kunt ontspannen.
Geluidsisolerend kan overal worden gebruikt
Geluidsisolerend glas past in vrijwel ieder kozijn, raam of deur waardoor je een ruim aanbod hebt om uit te kiezen.
Besparing op de energierekening
Doordat je minder hoeft te stoken omdat je woning beter is geïsoleerd, zullen ook de kosten op je energierekening omlaaggaan.
Nauwelijks op te merken
Als je naar de glazen kijkt is het nauwelijks op te merken dat het gaat om geluidsisolerend glas of standaard dubbel glas.
Heeft geluidsisolerend glas ook nadelen?
Er zijn ook bepaalde nadelen verbonden als het om geluidsisolerend glas gaat. Denk zo aan de condens die kan optreden aan de buitenkant van de glazen. Dit gebeurt voornamelijk tijdens de herfst en de winter. Daarnaast moet je rekening houden met het kleurverschil vanwege de metaalcoating vergeleken met dubbel glas. Verder is er tot ruim 10% minder lichtinval met geluidsisolerend glas en kan er sprake zijn van interferentie waarbij er olieachtige kleurvlekken te zien zijn op het glas.
Woon je midden in de stad en ben je het lawaai van de rondrijdende auto’s, de langs suizende treinen, vliegtuigen die boven je hoofd langsgaan of de vele werkzaamheden in de straten? Dan kan het aanbrengen van geluidsisolerend glas een goed idee zijn om onnodige geluiden van buitenaf af te weren. Daarnaast wordt je woning extra beschermd tegen diefstal met geluidsisolerend glas, ligt de isolatiegraad hoger, kan je meer genieten van de rust in je woning, verhoogt de waarde van je pand en bespaar je op de kosten van je maandelijkse energierekening.
Goed om te weten dat er ook geluidsisolerend glas bestaat. Ik zou graag een tussenwand willen plaatsen in mijn woonkamer zonder dat ik te veel licht wegneem uit de ruimte. Wellicht is glas een goede optie voor ons.