Informatie en advies over glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een van de belangrijkste dingen in je woning zijn brandwerende maatregelen, zoals het gebruik van brandwerende of brandvertragende materialen. Wanneer er onverhoeds brand uitbreekt in je woning, dan zullen dit soort materialen de brand inperken doordat ze zelf geen vlam vatten. Op die manier heb je bijvoorbeeld langer de tijd om weg te komen. Zo heb je ook brandwerend dubbel glas, maar door de hoge prijzen wordt deze glassoort vaak ingeruild voor het goedkopere reguliere isolatieglas. Maar kun je de hoge aankoopprijs terugkrijgen middels subsidies?

De verschillende classificaties bij brandwerend dubbel glas

Normaal glas zal bij brand zeer snel breken, omdat er tijdens een brand een temperatuurverschil ontstaat tussen de glasranden en het glasoppervlak. Er zijn grofweg drie soorten brandwerend dubbel glas te onderscheiden op basis van prestatieniveau. De indeling wordt gemaakt aan de hand van de Europese normen:

  • Classificatie E omvat alle brandwerende dubbel glassoorten, die niet barsten in het geval van brand. E staat hier voor vlamdichtheid.
  • Classificatie EI. Binnen deze classificatie mogen de naden en het glas zelf geen vlammen of rook doorlaten. EI staat voor stabiliteit en temperatuurisolatie.
  • Classificatie EW, waarbij het glas de grootste temperatuurstijging moet tegenhouden. EW.
  • Classificatie R. Dit is in feite geen brandvertragende klasse glas.

Ook de standaard testtijden kunnen per soort glas verschillen. De testtijd bij brandwerend glas ligt tussen de 15 en 180 minuten.

Wat kost brandvertragend dubbel glas?

Hoeveel je moet betalen voor je brandwerend dubbel glas is afhankelijk van de tijd en mate, waarin het dubbel glas aan bovengenoemde classificatie-eisen voldoet. Dit houdt in dat de kwaliteit van het glas bepaalt hoe lang het hitte- en vuurbestendig is. Gemiddeld kost brandwerend dubbel glas tussen de €250 en €550 per vierkante meter.

Waar vind je brandwerend dubbel glas?

Door de hoge prijs vind je brandvertragend dubbel glas niet snel in normale woningen, maar meer in openbare gebouwen en kantoren, waar veel kostbare spullen aanwezig zijn. Brandwerend dubbel glas werkt vertragend, zodat je meer tijd hebt om een gebouw via vluchtroutes te verlaten. Brandvertragend dubbel glas zorgt er dus alleen voor dat de brand zich niet zo snel kan uitbreiden; het blust de brand niet.

Hoe moet je brandwerend dubbel glas plaatsen?

Brandvertragend dubbel glas past niet zomaar in iedere kozijn. Het glas mag alleen geplaatst worden in de soort kozijnen, waarin het getest is. Daarom is het raadzaam om je te laten adviseren door glasbedrijven die lid zijn van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS of die in het bezit zijn van het Glas Brancheorganisatie Vak certificaat. Laat ook het glas altijd plaatsen door een gecertificeerd bedrijf.

Krijg je subsidie op brandwerend dubbel glas?

Het is nogal een dure aangelegenheid om brandvertragend dubbel glas te kopen. Omdat brandwerend dubbel glas onder de isolatieglassoorten valt, is het aanbrengen van brandwerend dubbel glas tevens een energiebesparende maatregel. Daarom subsidieert de Rijksoverheid de dure aankoopkosten middels de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis.

Voorwaarden van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Aan deze landelijke subsidie zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De randvoorwaarde is dat het plaatsen van brandwerend dubbel glas wel combineert met een andere isolatiemaatregel, zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Dit kun je veelal combineren met de speciale isolerende kozijnen, die je moet aanschaffen om brandvertragend dubbel glas überhaupt te kunnen plaatsen. Sinds medio 2020 kun je door deze landelijke subsidie zo’n dertig procent van het totaalbedrag terugkrijgen van de overheid met een maximumbedrag tussen de €10.000 en €15.000.

Verlaagd btw-tarief op isolatiewerkzaamheden

Naast de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kun je ook in aanmerking komen voor het extra lage btw-tarief bij isolatiewerkzaamheden. Dit houdt in dat je van een extra laag btw-tarief mag gebruikmaken van negen procent. Dit verlaagde btw-tarief geldt alleen op de arbeidskosten van de isolatiewerkzaamheden. Voor materiaalkosten en overige werkzaamheden betaal je de normale 21 procent btw.

Overige besparingstips bij het kopen van brandvertragend dubbel glas

Op de Energie Subsidiewijzer kun je hiernaast ook nog per gemeente kijken of je in aanmerking komt voor een subsidieregeling bij het plaatsen van brandvertragend dubbel glas. Ook kan het zijn dat je verzekeraar je korting geeft op de te betalen maandelijkse premie voor je inboedelverzekering, omdat je met brandwerend dubbel glas brandschade aan je inboedel inperkt. Voor de precieze voorwaarden moet je je verzekeringspolis raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,