Kosten kozijnen vervangen

Nieuwe kozijnen kan je laten plaatsen als je bezig bent om de isolatiewaarde van je huis te verbeteren. Of als je oude kozijnen zijn beschadigd of aan vervanging toe zijn. Door nieuwe kozijnen te installeren in combinatie met hoogrendementsglas, zorg je ervoor dat er aanzienlijk minder warmte verloren zal gaan. Dat betekent dat je minder hard hoeft te stoken om het huis op temperatuur te houden en dat je dus geld bespaart op je energierekening. Behalve dat verminder je je CO2-uitstoot waardoor je een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Maar hoeveel betaal je voor het aanschaffen en plaatsen van nieuwe kozijnen?

Kozijnen vervangen, de kosten

Hoeveel je zal moeten betalen voor nieuwe kozijnen hangt af van onder andere de afmetingen, het materiaal, het soort glas en de arbeidskosten. De volgende tabel geeft deze kosten weer per vierkante meter kozijn en materiaal. De bedragen zijn inclusief het materiaal, montage, BTW en HR++ glas.

Het materiaal De kosten per m2
Kunststof €650 – €750
Hout €700 – €800
Aluminium €750 – €850

Het materiaal

Kunststof is het goedkoopste materiaal en het voordeel is dat het uitstekend isoleert. Je kan kunststof kozijnen in verschillende kleuren aanschaffen en heb je niet of nauwelijks onderhoudskosten. Een nadeel van kunststof is echter dat deze kleur ook niet over te schilderen is en dat het misschien de uitstraling mist die hout wel heeft. Hout is een klassiek materiaal en geeft de kozijnen een authentiek en sfeervol gezicht. Het is makkelijk over te schilderen zodat je af en toe het uiterlijk van je woning kan veranderen en het isoleert ook goed. Het probleem met hout is dat het echter veel onderhoud nodig heeft omdat het gevoelig is voor water. Aluminium is het duurste materiaal, maar het gaat erg lang mee en kan ook goed geïsoleerd worden tegenwoordig. Je hebt er nauwelijks onderhoud aan en je ramen krijgen er een modern en industrieel uitstraling van.

Het soort glas

Ga je nieuwe kozijnen plaatsen, dan heb je ook nieuw glas nodig. En omdat je nieuwe kozijnen erg goed isoleren, is het verstandig hier ook een goed isolerende glassoort bij te kiezen. Bijna alle glaszetters werken tegenwoordig met hoogrendementsglas. Dit is een soort dubbel glas waarbij de ruimte tussen de platen is bedekt met een metalen folie en/of gevuld is met argongas. Daardoor is de isolatiewaarde van hoogrendementsglas erg hoog. Hoe beter de isolatie hoe meer je betaalt per vierkante meter, maar hoe meer je zal besparen op de energierekening. De volgende tabel geeft de kosten weer van de verschillende soorten hoogrendementsglas, de isolatiewaarde en de besparing per vierkante meter glas per jaar.

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Dubbel glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14

De montage kosten en het materiaal

Behalve de prijs van het glas, bestaan de kosten ook uit materiaal en montage. De volgende tabel geeft deze kosten weer inclusief BTW en de prijs voor HR++ glas.

Materiaal Kozijn 60 x 60 cm Glas Totaalprijs
Kunststof €125 €45 €170
Hout €140 €45 €185
Aluminium €155 €45 €200
Montage €200 – €250 per vierkante meter

Financiële steun van de overheid

De overheid wil energiebesparende werkzaamheden aanmoedigen en daarom zijn er verschillende manieren waarop ze iedereen die dit uitvoert steunen. Zo is er op de arbeidskosten voor alle isolatiemaatregelen een BTW van 6 procent van kracht in plaats van de gangbare 21 procent. Dit wordt meteen verrekend op de eindfactuur door het installatiebedrijf. Ook zijn er op gemeentelijk niveau vaak potjes beschikbaar voor dit soort werkzaamheden, maar dit kan per gemeente verschillen. Het is wel degelijk de moeite waard om dit uit te zoeken. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning. Hiervoor kom je in aanmerking als je twee energiebesparende maatregelen uitvoert. Naast je nieuwe kozijnen, zal je dus ook je muren, dak, kruipruimte of vloer moeten isoleren.

Hou de kosten laag

Door bepaalde keuzes te maken, kan je de kosten voor het plaatsen van je nieuwe kozijnen zo laag mogelijk houden.

  • Isolatie bespaart: door de juiste isolatiewaarde te kiezen voor jouw huis, kan je op de lange termijn de kosten voor de nieuwe kozijnen terugverdienen. Het is dus verstandig om een goede berekening te maken voor jouw situatie zodat je snel kan beginnen met besparen.
  • Kies een lokaal installatiebedrijf: door een aannemer te kiezen uit jouw buurt heb je geen of nauwelijks voorrijkosten. Als jouw klus lang duurt kan dit aanzienlijk schelen op de totaalfactuur.
  • Kwantumkorting: spreek met de buren. Willen deze ook hun kozijnen laten vervangen, dan kan je dit samen aanbieden en zo in aanmerking komen voor kwantumkorting. Hoe groter de klus, hoe efficiënter de vakmannen kunnen werken en hoe gunstiger de gemiddelde prijs.

Met onze vergelijkingstool bespaar je meer

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kan je de prijs nog lager houden. Het vergelijken van offertes geeft je de mogelijkheid precies te weten wat er in jouw omgeving geboden wordt. De tool kan je binnen een korte tijd aan deze offertes helpen en het enige dat je daarvoor hoeft te doen is je postcode en de gegevens van je klus doorgeven. Deze offertes vergelijk je vervolgens op punten zoals prijs, kwaliteit en service en zo kom je tot een weloverwogen beslissing wat betreft jouw nieuwe kozijnen.

Wat kost een glaszetter precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.