Kosten thermopane glas

Thermopane glas is een andere benaming voor dubbel glas. Dit is het glas waar de meeste huizen in Nederland mee zijn uitgerust. Thermopane glas bestaat uit twee lagen glas met een spouw ertussen. Deze spouw is gevuld met stilstaande lucht, waardoor de isolatiewaarde van dubbel glas beter is dan dat van enkel glas. Hier kan je lezen over de kosten van thermopane glas, de isolatiewaarde ervan, hoeveel je kan verwachten te besparen en hoe je de prijs zo laag mogelijk kan houden.

Waarom thermopane glas?

Door je huis uit te rusten met thermopane glas, zal je ervoor zorgen dat de warmte vanbinnen minder snel je huis kan verlaten. De ramen zijn één van de plekken in huis waar dit veel gebeurt, naast de vloer, de muren en het dak. Door een beter isolerend glas te gebruiken, zal je minder hard hoeven te stoken en voel je een beter klimaat in huis omdat de warmte evenrediger is verdeeld. En natuurlijk voeg je waarde toe aan je huis als je beter isolerende ramen hebt.

De kosten van thermopane glas

Er zijn verschillende soorten dubbel glas. De classificatie wordt bepaald door de isolatiewaarde van het glas. Er is standaard thermopane glas, maar er is ook hoogrendementsglas, wat beter isoleert. Dit komt door een metalen folie dat in de spouw is aangebracht, soms in combinatie met argongas. Er is verder ook triple glas, genaamd HR+++, wat drie glasplaten bevat. Glaszetters installeren tegenwoordig bijna alleen HR++ glas, omdat dit de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft. De tabel die volgt geeft de prijzen per vierkante meter glas, exclusief installatie, maar inclusief BTW, U-waarde en besparing per vierkante meter.

 

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Enkel glas €30 – €60 5 €0
Thermopane glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14

 

De U-waarde

De u-waarde is de eenheid waarin wordt uitgedrukt hoe goed het glas isoleert. Soms zie je dit ook als W/m2K (Watt per vierkante meter Kelvin). Hoe lager de u-waarde hoe beter het materiaal isoleert. De u-waarde wordt berekend door de temperatuur aan de buiten- en de binnenkant van het glas te meten. Het verschil tussen de twee is hoeveel warmte er verloren gaat. HR+++ glas verliest nauwelijks warmte en wordt vooral gebruikt in huizen waar energiebesparing centraal staat. Alleen het vervangen van enkele beglazing voor thermopane glas zal dus een grote uitwerking hebben op de energierekening en het klimaat in huis.

De besparing

Elke soort glas heeft een eigen isolatiewaarde. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan thermopane glas. Een standaard eengezinswoning met 20m2 glas, kan jaarlijks tussen de €250 en €300 terugverdienen op de energierekening. Dat zou betekenen dat je de kosten binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend hebt en je kan gaan beginnen met besparen.

De glaszetter

Wil je glas zetten, dan gebruiken de meeste mensen hier een glaszetter voor. Het is toch specialistisch werk, met breekbaar materiaal, dus een ongeluk is snel gebeurd. Glaszetters rekenen gemiddeld tussen de €40 en €70 per vierkante meter. De prijs hangt af van extra kosten zoals voorrijkosten, het huren van een steiger, de arbeidsintensiviteit, de extra mankrachten en de ingewikkeldheid van de klus. De glaszetter zal dit van tevoren met je bespreken, zodat je voordat je de klus aanbiedt weet hoeveel je zal moeten betalen.

Hou de kosten laag

Het vervangen van al je glas voor thermopane glas kan dus duur uitpakken. Hier kan je lezen hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kies het juiste soort glas: maak een goede berekening en zie welk glas je het beste kan installeren om de grootste besparing te maken. Iedere situatie is anders, dus het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Kijk hierbij naar je budget, de vierkante meters, het rendement, maar ook de financiële steun van de overheid.
  • BTW: voor het plaatsen van hoogrendementsglas, kan je op steun rekenen van de overheid. Zo is er op de arbeidskosten van het plaatsen van isolatieglas een BTW van kracht van 6 procent in plaats van de gangbare 21. Op materialen betaal je wel volledige belasting.
  • Subsidies: op gemeentelijk niveau zijn er soms subsidies beschikbaar voor energiebesparende werkzaamheden. Het is zeker de moeite waard om te kijken of jouw gemeente dit ook heeft. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen huis, maar deze is alleen van toepassing als je twee of meer maatregelen neemt.
  • Kies een lokale glaszetter: zo kan je besparen op de voorrijkosten. Vooral bij een langdurige klus kunnen deze snel aantikken. Ook heb je zo alle regionale contacten bij de hand die de glaszetter tot nu toe heeft opgebouwd.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je nog meer geld besparen op de totaalkosten van je thermopane glas. Vul je postcode en de omschrijving van je klus in, en de tool kan doelgericht zoeken naar offertes van glaszetters in jouw regio. Als je deze vervolgens met elkaar vergelijkt, op punten zoals prijs, service en kwaliteit, weet je zeker dat je alle mogelijkheden hebt bekeken alvorens een beslissing te maken.

 

 

Wat kost een glaszetter precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.