Kosten ramen vervangen

Eens in de zoveel tijd zijn je ramen aan vervanging toe. Ouderdom, slecht glas of beschadiging kan je deze beslissing doen maken. Of je nu al je ramen wilt vervangen, of slechts een gedeelte, je zal te maken krijgen met de kosten hiervoor. Deze kosten hangen af van het soort raam, materiaal dat je kiest en het soort glas. Hier kan je lezen over hoeveel je gemiddeld kwijt zal zijn voor het vervangen van je ramen, welke factoren de prijs op welke manier beïnvloeden en hoe je de totaalprijs zo laag mogelijk kan houden.

De kosten van nieuwe ramen

De meest gekozen raamsoorten zijn een vast raam, een draai-kiepraam, een valraam en een schuifraam. De materialen voor de ramen zijn doorgaans kunststof, hout en aluminium. De tabel die volgt geeft de gemiddelde prijzen weer per raamsoort, materiaal en vierkante meter. Dit is inclusief BTW en isolatieglas, maar exclusief montage.

Soort raam en materiaal Prijs per vierkante meter
Vast raam: kunststof €95 – €195
Vast raam: hout €145 – €245
Vast raam: aluminium €245 – €345
Draai-kiepraam: kunststof €155 – €230
Draai-kiepraam: hout €245 – €360
Draai-kiepraam: aluminium €395 – €495
Valraam: kunststof €180 – €280
Valraam: hout €245 – €360
Valraam: aluminium €420 – €520
Schuifraam: kunststof €675 – €775
Schuifraam: hout €775 – €875
Schuifraam: aluminium €1000 – €1200
Installatiekosten €100 – €800 per vierkante meter

 

Het soort raam

Het soort raam dat je kiest beïnvloedt de prijs aanzienlijk. Hoe moeilijker het mechanisme, hoe duurder het raam. Een vast raam kan niet open en is de goedkoopste optie. Deze vind je vaak in de woonkamer. Draai-kiepramen kunnen, zoals de naam al zegt, draaien en kiepen waardoor je het raam of op en kier kan zetten voor ventilatie of helemaal open kan doen. Het mechanisme is ingewikkeld, dus hier betaal je meer voor. Valramen zijn vooral geschikt voor goede ventilatie en deze vind je dus vaak in de badkamer of het toilet. Kies je voor een schuifraam, dan heb je de duurst optie gekozen. Dat is omdat ze veel hang- en sluitwerk bevatten. Schuiframen zijn echter zeer praktisch, omdat je nooit last hebt van objecten in de vensterbank als je het raam wilt openen.

Het materiaal

De meest gangbare materialen zijn kunststof, hout en aluminium. Elk heeft zijn eigen prijs en eigenschappen. Zo is kunststof bijvoorbeeld de goedkoopste keuze. Kunststof isoleert goed en is in vele kleuren te krijgen. Een nadeel van kunststof is dat je vast zit aan je kleurkeuze totdat je de ramen weer gaat vervangen en dat soms gezegd wordt dat kunststof karakter mist. Dit is op te lossen door houten ramen te kiezen. Hout heeft veel karakter en is makkelijk over te schilderen. Ook is de isolatiewaarde goed en is het stek. Kies je voor hout, dan moet je dit echter wel regelmatig onderhouden. Als laatste is aluminium een optie. Dit is het duurste materiaal, en het duurste om te installeren, maar met is ook erg sterk en gaat lang mee. Met aluminium ramen geeft je je huis een modern uiterlijk.

Het glas

Ben je van plan een groot gedeelte van je ramen te laten vervangen? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken of je budget hebt voor hoogrendementsglas. Het geld dat je er nu in investeert, kan je terugverdienen omdat je minder stookkosten zal hebben. Als je 20 vierkante meter dubbel glas vervangt voor HR++ glas, kan dit oplopen tot €300 per jaar. Wil je echter maar een klein gedeelte van je ramen vervangen, dan kan je het beste kiezen voor hetzelfde glas als de rest van je ramen. De volgende tabel geeft de prijzen per vierkante meter glassoort, inclusief de isolatiewaarde en de besparing. Het meest geïnstalleerde glas van dit moment is HR++ omdat de prijs-kwaliteit verhouding hier het beste is.

 

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Dubbel glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14

 

Hou de kosten laag

Al naar gelang de keuzes die je maakt, kan de prijs voor een nieuw raam flink oplopen. Hier kan je lezen hoe je dit zo laag mogelijk kan houden.

  • Kwantumkorting: het is altijd de moeite waard uit te vinden of de buren ook nieuwe ramen willen laten zetten. Hoe groter de opdracht die je aanbiedt, hoe gunstiger de gemiddelde prijs.
  • Kies een lokale vakman: de prijzen van de installatie kunnen oplopen bijvoorbeeld door steigerhuur of voorrijkosten. Kies je een lokaal iemand dan zorg je dat je de voorrijkosten zo laag mogelijk houdt en dat je iemand in huis hebt met alle nodige connecties bij de hand.
  • Isolatieglas: vervang je een groot aantal ramen, bekijk dan de hoogrendementsglas optie en bereken hoeveel jij zal besparen en hoe lang het duurt voordat je de kosten hebt terugverdiend.

Gratis en vrijblijvende offertes

Maak gebruik van onze vergelijkingstool en bespaar nog meer door offertes te vergelijken. Je vult simpelweg je gegevens en specificaties van de klus in, en de tool zorgt ervoor dat je snel een aantal offertes ontvangt van bedrijven in jouw omgeving. Door deze met elkaar te vergelijken ben je zeker dat je alle opties hebt bekeken en de juiste beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe ramen.


 

Wat kost een glaszetter precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.