Kosten alle soorten glas prijzen

Is je glas aan vervanging toe, dan sta je voor een groot aantal beslissingen. De grootste hiervan is het soort glas dat je gaat gebruiken ter vervanging. Het is tegenwoordig niet simpel meer, je kan glas vinden voor allerlei doeleinden. Hier zitten ook bepaalde kostenplaatjes aan verbonden. Hier lees je over de kosten van verschillende meest gebruikte glassoorten, wat hun toepassingen zijn en hoe je geld kan besparen op de totaalrekening.

Kosten standaard glassoorten

Er zijn een groot aantal ‘standaard’ glassoorten die meestal op hun isolerende werking worden geclassificeerd. Je kan in de tabel die volgt aflezen dat deze classificatie loopt van enkele beglazing tot HR+++ glas. Op dit moment wordt HR++ glas het meest geïnstalleerd, omdat het de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft. Daarom kan je met HR++ glas je investering het snelste terugverdienen door te besparen op je stookkosten. Met de U-waarde wordt de isolatiewaarde bedoeld. Dit wordt ook wel uitgedrukt in W/m2K en geeft de warmte aan die door het glas verloren gaat. Daarom geldt voor deze waarde hoe lager hoe beter. De bedragen in de tabel zijn inclusief BTW, maar exclusief plaatsing.

 

Soort glas Prijs per m2 U-waarde Energiebesparing per m2 glas per jaar
Enkel glas €30 – €60 5 €0
Dubbel glas €64 2,7 €7
HR €69 1,7 – 2,0 €9
HR+ €74 1,3 – 1,6 €11
HR++ €79 1,2 €13
HR+++ €115 0,5 – 0,9 €14
Zelfreinigend glas De prijs van het originele glas, plus 20 procent
Zonwerend glas €80 en hoger
Glaszetter €40 – €70 per vierkante meter

 

Zelfreinigend en zonwerend glas

Deze twee varianten geven de standaard glassoorten een extra bonus. Zelfreinigend glas heeft 5 keer minder onderhoud nodig dan standaard glas, omdat het bedekt is met een mineralen coating die water afstoot en vuil doet oplossen door de Uv-stralen van de zon te gebruiken. Zonwerend glas werkt als zonwering. Heb je een aantal ramen die veel op de zon staan, dan kan je dit glas installeren. Het houdt niet alleen de zon tegen, maar ook de warmte zodat je huis binnen een stuk aangenamer zal voelen.

 

De kosten van veiligheidsglas

Behalve deze opties, heb je ook de mogelijkheid om voor een type veiligheidsglas te kiezen. Al deze varianten beschermen je ergens van. Dit kan inbraak zijn, maar ook brand of kogels. In de volgende tabel vind je de prijzen voor vijf verschillende soorten veiligheidsglas, exclusief installatie, maar inclusief BTW.

 

Soort veiligheidsglas Prijs per vierkante meter
Gelaagd glas €60 – €100
Draadglas €45 – €65
Gehard glas €45 – €85
Brandwerend glas €250 – €500
Kogelwerend glas €475 – €525

 

Gelaagd-, gehard- en draadglas

Deze drie veiligheidsglas soorten zijn inbraak werend. Ze zijn erg moeilijk te breken en daardoor heeft een inbreker langer nodig om binnen te raken. Omdat hij zo weinig mogelijk aandacht wil trekken, zal hij de poging al gauw opgeven. Gehard glas is het glas dat je ook in bushokjes vindt. Het is 5 keer sterker dan gewoon glas en valt in duizenden onscherpe stukjes uiteen als het toch gebroken wordt. Gelaagd glas en draadglas werken volgens hetzelfde principe. Gelaagd glas bestaat uit twee glasplaten met een folie ertussen, terwijl draadglas een metalen draadnetwerk bevat. Hierdoor kan het glas wel breken, maar wordt het door de folie en door de draden aan elkaar gehouden zodat het niet uit elkaar kan vallen.

Brand- en kogelwerend glas

Deze twee specialistische glassoorten worden nog niet veel in woningen gebruikt, maar dit kan wel. Brandwerend glas valt bij hogere temperaturen pas veel later uit elkaar zodat rook en vlammen niet door kunnen breken. Kogelwerend glas is zo sterk dat het geen kogels doorlaat en ook niet uit elkaar valt als het geraakt wordt.

Kosten besparen op je glas

Er zijn dus veel glassoorten om uit te kiezen, en deze keuze beïnvloedt de prijs aanzienlijk. Hier vind je een paar tips waarmee je de totaalkosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kies een lokale glaszetter: aangezien een gedeelte van de arbeidskosten van een glaszetter uit voorrijkosten bestaat, kan je deze elimineren of zo laag mogelijk houden door een lokale vakman te kiezen.
  • Steun van de overheid: voorheen was er meer geld beschikbaar voor het plaatsen van isolatieglas, maar nu kan je op gemeentelijk niveau soms nog wel in aanmerking komen voor een subsidie. Dit verschilt per gemeente, dus controleer dit zodat je geen geld misloopt.
  • Lagere BTW: op de arbeidskosten van het plaatsen van hoogrendementsglas betaal je geen 21 procent, maar 6 procent BTW. Dit geldt echter niet voor de materialen.
  • Kwantumkorting: hoe groter de klus, hoe gunstiger de gemiddelde prijs. Kijk dus of je ander werk hebt voor de glaszetter of vraag de buren of zij ook nieuw glas nodig hebben. Hoe efficiënter de glaszetter kan werken, hoe lager de prijs kan gaan.
  • Isoleer en bespaar op de lange termijn: als je budget hebt is de beste optie om HR++ glas te laten installeren. Je zal hier eerst een investering voor moeten maken, maar op de lange termijn kan je dit geld terugverdienen door wat je jaarlijks bespaart op je stookkosten. Maak dus een goede berekening en de juiste beslissing wat betreft het glas dat je kiest.

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je nog meer besparen

Deze tool kan je helpen bij het plannen van je klus. Voordat je een beslissing maakt is het belangrijk dat je alle opties overweegt. Onze vrijblijvende tool kan je in korte tijd aan een aantal offertes helpen van glaszetters uit jouw regio. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken op prijs, kwaliteit, service, of andere punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je tot een weloverwogen beslissing wat betreft jouw nieuwe beglazing, zonder jezelf ergens toe te verplichten.

 

Wat kost een glaszetter precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.