Informatie en advies over glas
Gratis en vrijblijvend
hr glas

In het verleden kon men een subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid voor het aanschaffen van dubbel glas om de isolatiegraad van je woning te verhogen. Helaas is deze landelijke subsidie sinds enige tijd afgeschaft, maar bepaalde gemeenten bieden wel lokale subsidies voor dubbel glas. De kosten van het aanschaffen van dubbel glas kunnen vrij hoog oplopen, wat de mogelijkheid van een subsidie zeer interessant maakt. Maar wat zijn de gemiddelde kosten voor dubbel glas en in hoeverre kom ik in aanmerking voor een subsidie? Je komt het hieronder allemaal te weten.

Wat is dubbel glas

Dubbel glas kan simperlweg worden omschreven als de plaatsing van meerdere glaslagen op de glazen van je woning. Hierdoor wordt je woning beter geïsoleerd en blijft de warmte langer binnen tijdens de koude wintermaanden. Tevens blijft de koude lucht ook wat langer binnen tijdens de warme zomers. In de meeste gevallen worden er 2 dikke glasplaten tegen de glazen van je woning geplaatst met daartussen een spouw. Deze spouw heeft een isolerende werking. Dubbel glas wordt ook wel isolatieglas genoemd. De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat vanaf 2020 het aanschaffen van dubbel glas voor elke woning verplicht is.

Soorten dubbel glas

Bij dubbel glas heb je verschillende soorten mogelijkheden. Denk zo aan standaard dubbel glas, HR+ glas, HR++ glas, HR+++ glas. Hoe meer plusjes, des te hoger de isolatiewaarde van het glas. Een hoge isolatiewaarde geeft aan dat je woning goed geïsoleerd is dankzij de dubbele beglazing.

Kosten dubbel glas

Huur je een glaszetter in om dubbel glas aan te brengen? Dan kan je kiezen voor een tarief per uur of een tarief per vierkante meter. Als je kiest voor een tarief per uur, dan kan je rekenen op gemiddeld €30 tot €55 per uur. De totale kosten voor dubbel glas per vierkante meter op basis van het type dubbel glas wat je selecteert is als volgt:

Soort glasKosten per m2
Dubbel glasVanaf €115
HR glasVanaf €120
HR+ glasVanaf €125
HR++ glasVanaf €130
HR+++ glasVanaf €170

Subsidiemogelijkheden van dubbel glas

Aangezien de kosten voor dubbel glas flink kunnen oplopen, is het aanvragen van een subsidie een uitstekende manier om de kosten wat te verlagen zodat de investering nog aantrekkelijker wordt gemaakt. De overheid van Nederland wil haar inwoners namelijk stimuleren om zoveel mogelijk te investeren in het verduurzamen van hun woning. Daar hoort het aanbrengen van dubbel glas ook bij. Daarnaast verdien je je investering snel terug door de subsidies dankzij de korte terugverdientijd. De belangrijkste subsidiemogelijkheden voor het aanschaffen van dubbel glas in Nederland zijn:

  • Lokale en landelijke subsidies
  • SEEH Subsidie voor isolatie
  • Subsidie isolatie woningen VvE
  • Verlaagd btw-tarief va 21% naar 9%.

Lokale en landelijke subsidies

Op landelijk niveau kan je vanuit de Rijksoverheid helaas geen subsidie meer aanvragen voor het aanbrengen van dubbel glas op je woning. Dit kon tot een aantal jaar terug nog wel, maar momenteel bestaat er geen actieve regeling. Op lokaal niveau kan je bij je gemeente wel een aanvraag doen voor een subsidie. Bepaalde gemeenten hebben subsidieregelingen ingesteld voor dubbel glas, maar dit geldt niet voor alle provincies. De overheid probeert op deze manier Nederlanders te stimuleren om zoveel mogelijk te investeren in het aanschaffen van HR+ glas.

SEEH Subsidie voor dubbel glas

De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kan worden omschreven als een subsidieregeling speciaal voor particulieren die loopt vanaf september 2019. Om in aanmerking te komen dien je te investeren in minstens 2 duurzame maatregelen. Daarnaast moet het dubbelglas worden aangebracht door een professioneel bedrijf of een specialist en dien je de officiële eigenaar te zijn van het pand.

Subsidie woningen VvE voor dubbel glas

De Verenigingen van Eigenaren kunnen tot uiterlijk 1 januari 2023 een subsidie aanvragen voor het aanschaffen van dubbel glas. Dit kan alleen als het gaat om een gebouw met koopwoningen waarvan jij de officiële eigenaar bent. Daarnaast ontvang je professioneel energieadvies door een energieadviseur en wordt er duurzaam meerjarig onderhoudsplan (MJOP) op maat gemaakt. Alle maatregelen dienen binnen 1 jaar na het aanvragen van de subsidie te zijn uitgevoerd.

Btw-verlaging

Dankzij de btw-regeling die is geïntroduceerd in 2013 is het niet nodig om de volledige 21% btw te betalen over de arbeidskosten van het aanbrengen van dubbel glas. Je betaalt slechts 9% btw over de arbeidsuren, wat dus de aanschaf van dubbelglas veel interessanter maakt. Om te kunnen genieten van deze regeling dient je woning minstens 2 jaar oud zijn en daarnaast moet de verduurzaming moet voldoen aan de RC-waarden en de eisen van het bouwbesluit.

Ook dubbel glas aanschaffen zonder subsidie?

De kosten van het aanschaffen van dubbel glas kunnen vrij hoog zijn. Per vierkante meter van standaard dubbel glas betaal je al 115, dus dubbel glas aanbrengen is niet bepaald goedkoop. Maar, je dient rekening te houden dat met dubbel glas de voordelen veel zwaarder opwegen dan de nadelen. Zo bespaar je op de energiekosten met dubbel glas en gaat je wooncomfort omhoog. Een subsidie is dan ideaal om de hoge investeringskosten te verlagen, maar indien een subsidie niet mogelijk is, dan nog is het aanschaffen van dubbel glas een investering die zeker de moeite waard is.

Indien je aan het overwegen bent om dubbel glas aan te schaffen, ga dan eerst na bij de gemeente in hoeverre je een subsidie aan kunt vragen voor de aanschaf. Zo kan je de vrij hoge investeringskosten deels verlagen zodat de aanschaf nog steeds aantrekkelijk genoeg is op langer termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

glas plaatsen woonkamer

Coronacrisis en glaszetters

oktober 6, 2020

Begin 2020 brak de Coronacrisis uit. De hele wereld werd getroffen door

glas monteren

Handig stappenplan om een goede glaszetter in te huren

september 25, 2020

Zijn de glazen van je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Of

De voordelen van geluidsisolerend glas

september 21, 2020

Of je nou wordt overrompeld door de vervelende lawaaien van het verkeer,