6x Tips isolatieglas kopen

hr glas

6x Tips isolatieglas kopen

Wanneer er bij jou glas vervangen moet worden, dan heb je een groot aantal keuzes te maken. De belangrijkste hiervan zijn wie het gaat doen en welk glassoort je gaat gebruiken. Dit wordt dan natuurlijk weer bepaald door de kenmerken en de omvang van de klus. Daarnaast speelt budget een grote rol en natuurlijk ook de doe-het-zelf ervaring en verzekerdheid die je zelf hebt. Of je nu een toiletraampje moet gaan vervangen of je wilt al je ramen van nieuw glas voorzien; de onderstaande tips kun je dan ongetwijfeld goed gebruiken.

Tip 1: huur een specialist in

Als het belangrijk is dat het glas goed gemonteerd wordt en de klus is omvangrijk, dan is het eigenlijk altijd beter om een specialist in te huren. Deze heeft de gereedschappen en de middelen om veilig te werk te gaan. Het verwijderen en vervangen van glas is niet alleen specialistisch, maar ook risicovol. En glasplaten zijn zwaar en duur. Een specialist zal dit sneller kunnen doen dan jij en waarschijnlijk ook met minder ongelukken. En als er toch een ongeluk gebeurt of een foutje wordt gemaakt, dan worden de herstelkosten in ieder geval niet aan jou in rekening gebracht. Tenzij je een glasplaat van je kas gaat vervangen of een klein zolderraampje is het meestal beter dat je hier een specialist voor inschakelt.

Tip 2: denk goed na over het glassoort

Er zijn honderden soorten glas dat je kunt kiezen. Zo is er standaard dubbel glas en hoogrendementsglas, maar is er ook triple glas dat uitstekend isoleert en zijn er specialistische glassoorten (veiligheidsglas, zonwerend glas, zelfreinigend glas, gehard glas enzovoorts). Daarnaast kun je kiezen voor een gekleurd glas of een matglas. De mogelijkheden zijn erg groot. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste soort glas kiest voor jouw ramen. Op donkere plekken die ook uit het zicht van voorbijgangers zijn is het geen slecht idee om inbraakwerend glas te gebruiken, bijvoorbeeld. Staat je raam op het zuiden dan kan zonwerend glas echt een uitkomst bieden en als jouw raam langs een drukke weg is gelegen, dan kun je overwegen om geluidswerend glas te gebruiken. Bespreek de mogelijkheden met een specialist om hier optimaal van te profiteren.

Tip 3: isoleer niet te veel

Er is glas op de markt beschikbaar, zoals triple glas, dat nauwelijks nog warmte doorlaat. Dit heb je echter niet nodig als je woning niet goed is geïsoleerd. De warmte die wordt tegengehouden door je ramen, gaat net zo gemakkelijk weer door je dak of je muren naar buiten. Tenzij jij van plan bent isolatiewerken te gaan uitvoeren, tenzij jij een zeer goed geïsoleerde woning hebt of tenzij je een passiefwoning aan het bouwen bent, is de meest gangbare glassoort HR++ glas. Deze wordt dan ook het meest in Nederlandse woningen toegepast.

Tip 4: doe navraag over subsidies bij je gemeente of provincie

Er is helaas geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor het plaatsen van isolatieglas. Voorheen was hier de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor, maar dit budget is voor particulieren al opgemaakt. Er is tot nu toe nog geen idee over een eventuele vervolgsubsidie. Ook al is er landelijk niets te krijgen, dat betekent niet dat er bij jouw gemeente of provincie geen subsidiegelden beschikbaar zijn. Deze krijgen een budget dat ze zelf mogen verdelen en in sommige plaatsen zal het dan ook zo zijn dat jouw nieuwe ramen worden gesubsidieerd. Vraag dit na bij je gemeentehuis, zodat je geen geld misloopt waar je recht op hebt. Heb je een strak budget, dan kun je altijd nog een energielening overwegen. Deze betaal je terug, maar met een aanzienlijk lager rentebedrag.

Tip 5: doe marktonderzoek naar de beste specialist

Als het tijd is dat je een specialist gaat uitzoeken, dan kies je deze niet zomaar. Het is natuurlijk de bedoeling dat er kwalitatief en vakkundig werk wordt geleverd en dit voor een zo goedkoop mogelijke prijs. Daarom loont het als je de verschillende glaszetters uit jouw omgeving vergelijkt op punten als prijs, kwaliteit, diensten en garantieregeling. Dit doe je door de beste kandidaten te vragen om een offerte en deze offertes naast elkaar te leggen. Kies je voor de eerste de beste glaszetter, dan weet je nooit zeker of je ergens anders misschien beter had kunnen vinden. Op deze manier weet je dat je de juiste vakman inhuurt en dat je hier niet te veel voor betaalt.

Tip 6: vergeet de ventilatie niet

Vooral als je al je ruiten gaat vervangen door nieuw en beter isolerend glas, dan zal je een groot verschil merken nadat de werkzaamheden zijn afgerond. Je ramen en kozijnen zijn beter afgesloten en isoleren beter, wat betekent dat de warmte binnen veel gelijkmatiger zal zijn verdeeld en dat tocht en trek veel minder is. Dit heeft als direct gevolg dat er ook meer kans is op condensvorming, vooral als je aan het koken bent of als je net hebt gedouched. Zorg er daarom voor dat er genoeg aandacht wordt besteed aan ventilatie. Plaats eventueel ventilatieroosters en zet de ramen regelmatig even open. Je zal merken dat er direct aanzienlijk minder condensatie plaats zal vinden rondom je ramen en je kozijnen.

Vergelijk offertes

Als jij een glaszetter in wilt gaan huren, moet je dus eerst een goede vergelijking maken van wat er op de markt aanwezig is. Dit doe je door onze gratis vergelijkingstool te gebruiken om offertes op te vragen bij plaatselijke glaszetters.

3 reacties op “6x Tips isolatieglas kopen”

  1. Bedankt voor deze tips over isolatieglas kopen. Ik wil hier eerst meer over weten, voordat ik een glaszetter inschakel. Tip 3 vind ik interessant. Ik ga kijken naar HR++ glas.

  2. Laat inderdaad een specialist komen wanneer je HR glas wil laten zetten. Glasplaten zijn duur en ook erg zwaar. Het is ook altijd handig om advies in te winnen over het soort HR glas. Er zijn namelijke meerdere soorten!

  3. Offertes vergelijken is altijd het beste. Prijzen kunnen inderdaad nogal verschillen tussen aanbieders. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk om lokale vakmannen te supporten. Ik vraag daarom ook altijd rond in mijn omgeving welke vakman men aanraadt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *